Live blog

Srebrenica 2016

U Memorijalnom centru u Potočarima će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 127 žrtava srebreničkog genocida

  Meron: Sjećanje sveta dužnost svih ljudi

  Sudija Haškog tribunala Theodor Meron  je na početku svog govora spomenuo nedavno preminulog Elija Wiesela i njegov odnos prema BiH.
  Kazao je da sjećanje nije obaveza samo preživjelih, nego sveta dužnost svih ljudi dobre volje.
  “Ovdje smo, ne samo da odamo počast hiljadama pojedinaca, već da i radimo na tome da izgradimo spomenik sjećanja za sve žrtve, kao što je i Wiesel govorio. Osuđuju se rane nanesene Srebreničanima tako što će se zločin nazvati pravim imenom, imenom genocida. Oni koji su preživjeli ostaju kao upozorenje da se tako nešto ne ponovi. Buduće generacije, uprkos negiranju, moraju naučiti lekciju iz prošlosti“, kazao je Meron.

  Cavusoglu: Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu

  Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu poručio je: „Mi i danas osjećamo istu bol koju su naša bosanska braća osjećala prije 21. godinu tokom genocida u Srebrenici. Mi danas ne zaboravljamo Srebrenicu i nikada je nećemo zaboraviti. Oni koji su ubijali nevine ljude nisu gledali ko je majka, ko je dijete...“
   
  Ukazujući na to da posmrtni ostaci brojnih žrtava još nisu pronađeni, Cavusoglu je rekao kako se bol ne može iskazati ciframa.
   
  „To sam vidio u srcima majki koje su čekale svoju djecu; u očima roditelja koji nisu znali kako su okončali njihovi sinovi.“
   
  „Svaki sukob na prostoru Balkana, svaki rat, svaka tragedija, je tragedija koja je ostavila bol koju mi dijelimo“, poručio je Cavusoglu.
   
  Turski šef diplomatije istakao je kako se svi moraju usmjeriti na ekonomski napredak Srebrenice, BiH i Balkana. Rekao je kako će Turska odlučno nastaviti da čini sve što je potrebno da Balkan bude mjesto mira i blagostanja.
   
  Poručio je kako se Srebrenica  „treba spominjati i kao mjesto gdje će ljudsko dostojanstvo opet zablistati kao srebro“.

  Dautbašić-Muminović: Nemojte nas ponovno izdati

  Nermina Dautbašić-Muminović, predstavnica preživjelih žrtava genocida, je kazala da će danas u Memorijalnom centru Potočari biti ukopano 127 šehida koji su ubijeni samo zbog toga što su Bošnjaci.
  “Konačno, nakon 21 godine, vratili su se u Srebrenicu, svojim najmilijim, kako bi i jedni i drugi našli smiraj. Oni u zelenoj dolini bijelih nišana, a mi ovdje. Sjećam se kada je babo rekao: 'Sada smo pod zaštitom UN-a, oni nas štite od četnika.' Tih strašnih julskih dana smo protjerani. Svi su dizali glavu prema nebu. Čekali avione UN-a koji će nas štititi. Naše molbe i jecaji bili su nedovoljni. Nisam znala šta znači mržnja, a onda sam naučila. Ja sam se nakon 11 godina vratila u Srebrenicu, ali moj babo nije. Pogled babe je jedina uspomena koja nam je ostala. Naša nagrada je pogled na nišane, to je naš smiraj. Molim vas nemojte šutjeti na genocid, nemojte nas ponovo izdati“, kazala je ona.
  Srebrenicu ne zaboravljaju Žene u crnom iz Beograda. Svake godine Staša Zajović sa članovima i članicama organizacije dolazi u Srebrenicu. „Mi ne odustajemo od toga da se imenuje zločin genocidom“, rekla je Zajović

  Dodik: Nećemo priznati genocid

  Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska izjavio je danas kako neće priznati genocid.

  "Nećemo priznati genocid. Genocid se nije ni desio", kazao je Dodik u Banjoj Luci.

  Više ovdje: http://balkans.aljazeera.com/vijesti/dodik-necemo-priznati-genocid

   

  Holandski ljekar: Osjećao sam se krivim

  Gerry Kremer radio je kao hirurg u holandskom bataljonu u Potočarima uoči pada Srebrenice.
   
  „Ako želite da zamislite kako pakao izgleda, onda ste u to vrijeme trebali otići u tu fabriku [akumulatora]“, kazao je Kremer za Al Jazeeru.
   
  Kaže kako danima ništa nije znao o događajima u Srebrenici dok nije otišao u Španiju.
   
  „Osjećao sam se krivim zato što ništa nisam mogao učiniti da spriječim tu katastrofu. Bio sam hirurg. Nisam imao nikakvog vojnog iskustva. Problem je bio u tome što su komandujući oficiri odlučili da zadržae bazu za naše ljude, a ne za civile. Pomagao sam koliko sam mogao. Bilo je naređeno da ostanemo u bunkerima. Ja sam ignorisao tu naredbu i otišao sam da pomognem ranjenima. Prošao sam Maršom mira. To sam učinio već dva puta. Želim izraziti saučešće i moje poštovanje ljudima Srebrenice.“
   

  U toku je iznošenje tabuta od Musalle do mezarja, ukop posmrtnih ostataka i čitanje imena žrtava genocida koje će danas naći smiraj među bijelim potočarskim nišanima.

   
  U ovim trenucima traje iščitavanje imena osoba čiji će posmrtni ostaci danas biti ukopani.
  Od njih 127 samo je devet kompletnih tijela, a najmlađi ubijeni imao je 14 godina.
omogućuje Platform for Live Reporting, Events, and Social Engagement